Drægtighed

Tæver er drægtige i ca. 63 dage. Men det helt nøjagtige tidspunkt for befrugtning kan være svært at fastsætte, idet ægløsningen kan være sket både før og efter parring. Ofte er der også tale om parring over flere dage, hvilket yderligere vanskeliggør befrugtningstidspunktet.

De sidste 2-3 uger før fødsel, er det ofte synligt at der er hvalpe på vej. Der er mindre plads til foder i tævens mave, og hun vil derfor ofte have gavn af flere mindre måltider dagligt.

Hun har brug for energi til hvalpene, og til den kommende mælkeproduktion. Et hvalpefoder af høj kvalitet bør derfor fodres til tæven de sidste 2-3 uger af drægtigheden, og efter fødsel.

Det er en udbredt misforståelse at tæven har godt at ekstra kalktilskud før fødslen. Hvis dette gives, risikerer man at tæven ikke kan mobilisere sine egne kalkdepoter, og derfor hurtigere går i fødselsstop.

I den sidste uge inden forventet fødsel kan det være en god ide at have en redekasse klar til tæven, som hun kan vænne sig til. Den skal fores med materiale der nemt kan fjernes eller udskiftes, og nemt kan gøres rent. Det er helt almindeligt at tæven vil skrabe i kassen og ”redebygge”. Dette kan forekomme mange dage før fødslen.

Ca. 1 døgn før fødsel får tæven et temperaturfald på ca. 1 grad. Så for at kende tævens normaltemperatur, kan denne måles 2 x dagligt, i op til 14 dage før fødsel. Lige før fødsel stiger temperaturen igen.

Kontakt os

Ring på tlf. 97 17 50 40

Mail på info@dhvb.dk

Du er velkommen til at bestille tid

via TIDSBESTILLING eller kontakte

os via formularen nedenunder.

 

Kontaktoplysninger

  • Dyrlægehuset Videbæk
  • Ørnevej 1
    6920 Videbæk

  • Telefon: +45 97 17 50 40
  • Email: info@dhvb.dk
 

Følg Dyrlægehuset Videbæk på Facebook

  

Tilmeld Nyhedsbrev