Lopper og flåter

Lopper

En hyppig parasit vi ofte ser i konsultationen hos os er loppen. Pludselig opstået kløe hos hunden, viser sig ofte at være loppeangreb. Vi får mange fortvivlede telefonopkald på klinikken, fra frustrerede hundeejere, der har været så uheldige at få lopper ind i huset. De kan være til stor gene for både hund og ejer, og det kan være en langsommelig affære at komme lopperne til livs. Den eneste sikre måde at undgå loppe angreb på din hund, er ved at lade den behandle forebyggende HELE året. For sandheden er, at lopper findes i Danmark året rundt.

Loppens livscyklus er afhængig af både fugt og varme. Lopper som helhed er umulige at udrydde, da de har naturen som reservoir og en sindrig livscyklus.Lopperne springer på enten hund eller kat, kort tid efter at de er klækket. De lever i pelsen, hvor de suger blod ved at stikke en sugesnabel ind i huden.Ofte kan et loppeangreb afsløres i pelsen, ved at men kan se små sorte ekskrementer. Lægges disse på et fugtigt underlag, f.eks. køkkenrulle, skifter de farve fra sort til rød, som tegn på, at de består af størknet blod.

Lopperne parrer sig, og æggene bliver lagt i pelsen. Æggene drysser fra pelsen og ned på gulvet/jorden. Her ligger de så og klækker, og bliver til loppe larver. Fra larvestadiet kommer puppestadiet (som foregår indeni en kokon), og herfra klækker den voksne loppe. Puppestadiet kan vare i lang tid, idet det er temperatur der afgør hvornår puppen klækker. Den voksne loppe springer på en vært, og herfra starter en ny cyklus.

Loppens livscyklus gør, at der kan ligge i titusindedvis af lopper i omgivelserne. Dette kan være en ret uoverskuelig tanke, hvis man netop har opdaget at man har et loppeproblem i hjemmet.

Et loppeangreb vil typisk vise sig som kløe. Der er meget forskel på hvor meget hundene klør sig. Vi har hos Dyrlægehuset Videbæk set hunde med massive loppeangreb, der kun kløede sig en lille smule. Ved massive angreb på små hvalpe, kan man se blodmangel, fordi lopperne suger så meget blod.

Hunde kan udvikle allergi overfor loppernes spyt. Ved sådanne tilfælde vil hundene klø sig mere end normalt, og mange vil tabe hår, især på lænden. Små sår og rødme af huden er også typiske tegn. Ved loppeallergi er det vigtigt at forebygge loppeangreb systematisk.

Hos Dyrlægehuset Videbæk anbefaler vi forebyggende behandling mod lopper i enten tabletform (Bravecto, -virkningstid 3 måneder), eller med et halsbånd (Seresto, -virkningstid 7-8 måneder). Begge produkter er meget effektive, og har hver deres fordele. Ved små hunde, meget langhårede og hunde der ofte er i bad, er Bravecto ofte at foretrække. Seresto halsbåndet er godt til hunde med kort eller mellemlang pels, især gård, jagt og brugshunde, idet Seresto også beskytter mod skab. Halsbåndet er fuldstændig lugtfrit.

Har dyret fået lopper skal man tilrettelægge en bekæmpelse af loppeangrebet. Her skal man gøre sig klart at loppen tilbringer størstedelen af sin udviklingscyklus i omgivelserne, -og ikke som mange tror - på dyret. Derfor er det vigtigt at have en handlingsplan, som når hele vejen rundt om problemet, altså en plan som fjerner både voksne lopper, æg og larver, og pupper.

En grundig rengøring og støvsugning af hele hjemmet og behandling af hunden, er det der skal til. Støvsugning fjerner en del umodne loppestadier, og smitte presset nedbringes derfor.  Vær særlig omhyggelig med at støvsuge alle paneler, sprækker og hjørner. Efter rengøring skal støvsuger posen smides ud eller brændes. Ellers vil støvsugeren blot fungere som en rugekasse, der sender nye lopper ud i omgivelserne. Vask også alle løse tæpper, puder og betræk i maskine ved mindst 60 grader.

Tekstiler du ikke kan vaske, kan du smide i fryseren i mindst et døgn. Sørg for at ryste og banke dem godt af efterfølgende.

Ved et loppeangreb er det allervigtigste en systematisk og grundig gennemgang og rengøring af hjemmet. God kamp!!

Flåter

Alle der har prøvet at pille en stor flåt af sin hund ved, at det er en rigtig ulækker oplevelse.

Men sandheden er, at udover at flåten er ulækker og giver anledning til hudirritation og lokale bidreaktioner hos hunden, findes der langt værre konsekvenser ved ikke at lade hunden forebyggende behandle mod flåtangreb.

Nyere undersøgelser har vist, at flåten kan være bærer af op til flere forskellige sygdomme til både dyr og mennesker.

 • Borrelia. Undersøgelser har vist at op til 1/5-1/4 del af flåterne kan være bærere at Borrelia, og at op mod 20 % af danske hunde har antistoffer mod Borrelia, hvilket viser at de på et eller andet tidspunkt i deres liv har mødt denne mikroorganisme. Symptomerne på Borreliose kan være mangeartede, men ofte er de typiske symptomer, feber, træthed, appetitløshed, ledsmerter, muskelsmerter, lammelser.

 

 • Anaplasma. Denne mikroorgamisme er vidt udbredt i hele Europa, og undersøgelser viser, lig Borreliose, at op mod 25 % af den danske hundepopulation har antistoffer mod Anaplasma.

  Symptomer kan minde meget om Borreliose, men ved svære tilfælde kan der ses småblødninger i slimhinder og tarm

 • TBE. Danske flåter kan også indeholde det farlige flavivirus, som giver anledning til TBE (Tick-borne encephalitis) som også kaldes europæisk hjernebetændelse. Bemærk at denne virus overføres til hunden med det samme den bider på. Det er en almindelig anerkendt påstand, at flåter som fjernes inden for de førtse 24 timer ikke har nået at overføre sygdomme. Det er en påstand, som kun gælder for borreliabakterien, men den gælder ikke for overførslen af TBE-virus.
  En dansk undersøgelse fra 2004, påviste forekomst af dette virus i 25 ud af 27 Statsskovdistrikter. Tidligere var man kun opmærksom på problemet på Bornholm.

 

Flåtens livscyclus er afhængig af varme temperaturer og fugtighed. Flåterne tåler ikke udtørring, og derfor er deres naturlige levesteder områder med høj fugtighed. Frost spiller en mindre rolle, men selv ved hård frost dør de ikke. Deres udvikling foregår bare langsommere.

Man skal ikke følge de gamle husråd om at nulre flåten med olie, vaseline eller margarine. Man risikerer at flåten tømmer alt sit maveindhold ud, hvorved der er større risiko for at den overfører borrelia. Brug istedet en flåt.tang der sikkert fjerner flåten, inklusiv munddele. Denne kan naturligvis købes i vores kæledyrsbutik, hvor du også kan få en instruktion i brugen af denne.

Hos Dyrlægehuset Videbæk anbefaler vi alle hunde der færdes i naturen, at blive behandlet forebyggende mod flåter. 

Kontakt os

Ring på tlf. 97 17 50 40

Mail på info@dhvb.dk

Du er velkommen til at bestille tid

via TIDSBESTILLING eller kontakte

os via formularen nedenunder.

 

Kontaktoplysninger

 • Dyrlægehuset Videbæk
 • Ørnevej 1
  6920 Videbæk

 • Telefon: +45 97 17 50 40
 • Email: info@dhvb.dk
 

Følg Dyrlægehuset Videbæk på Facebook

  

Tilmeld Nyhedsbrev