Lopper, flåter og øremider

Lopper

En hyppig parasit vi ofte ser i konsultationen hos os er loppen. Pludselig opstået kløe hos katten, viser sig ofte at være loppeangreb.

Vi får mange fortvivlede telefonopkald på klinikken, fra frustrerede katteeejere, der har været så uheldige at få lopper ind i huset, eller som har opdaget at ALLE gårdens katte pludselig er blevet angrebet af lopper. De kan være til stor gene for både kat og ejer, og det kan være en langsommelig affære at komme til livs. Den eneste sikre måde at undgå loppe angreb på din kat, er ved at lade den behandle forebyggende HELE året. For sandheden er, at lopper findes i Danmark året rundt.

Loppens livscyklus er afhængig af både fugt og varme. Lopper som helhed er umulige at udrydde, da de har naturen som reservoir og en sindrig livscyklus. Lopperne springer på enten hund eller kat, kort tid efter at de er klækket. De lever i pelsen, hvor de suger blod ved at stikke en sugesnabel ind i huden.Ofte kan et loppeangreb afsløres i pelsen, ved at man kan se små sorte ekskrementer. Lægges disse på et fugtigt underlag, f.eks. køkkenrulle, skifter de farve fra sort til rød, som tegn på, at de består af størknet blod.

Lopperne parrer sig, og æggene bliver lagt i pelsen. Æggene drysser fra pelsen og ned på gulvet/jorden/underlaget. Her ligger de så og klækker, og bliver til loppe larver. Fra larvestadiet kommer puppestadiet (som foregår indeni en kokon), og herfra klækker den voksne loppe. Puppestadiet kan vare i lang tid, idet det er temperatur der afgør, hvornår puppen klækker. Den voksne loppe springer på en vært, og herfra starter en ny cyklus.

Loppens livscyklus gør, at der kan ligge i titusindevis af lopper i omgivelserne. Dette kan være en ret uoverskuelig tanke, hvis man netop har opdaget at man har et loppeproblem i hjemmet.

Et loppeangreb vil typisk vise sig som kløe. Der er meget forskel på hvor meget kattene klør sig. Vi har hos Dyrlægehuset Videbæk set katte med massive loppeangreb, der kun kløede sig en lille smule. Ved massive angreb på små killinger, kan man se blodmangel, fordi lopperne suger så meget blod.

Katte kan udvikle allergi overfor loppernes spyt. Ved sådanne tilfælde vil kattene klø sig mere end normalt, og mange vil tabe hår, især på lænden. Små sår og rødme af huden er også typiske tegn. Ved loppeallergi er det vigtigt at forebygge loppeangreb systematisk.

Hos Dyrlægehuset Videbæk anbefaler vi forebyggende behandling mod lopper ved tabletbehandling eller påsætning af et halsbånd. Midlerne er receptpligtige. Kontakt os derfor på klinikken hvis du ønsker at forbygge mod lopper.

Har dyret fået lopper skal man tilrettelægge en bekæmpelse af loppeangrebet. Her skal man gøre sig klart at loppen tilbringer størstedelen af sin udviklingscyklus i omgivelserne, -og ikke som mange tror - på dyret. Derfor er det vigtigt at have en handlingsplan, som når hele vejen rundt om problemet, altså en plan som fjerner både voksne lopper, æg og larver, og pupper.

En grundig rengøring og støvsugning af hele hjemmet/eller der hvor katten færdes, samt behandling af katten er det der skal til. Støvsugning fjerner en del umodne loppestadier, og smitte presset nedbringes derfor.  Vær særlig omhyggelig med at støvsuge alle paneler, sprækker og hjørner. Efter rengøring skal støvsuger posen smides ud eller brændes. Ellers vil støvsugeren blot fungere som en rugekasse, der sender nye lopper ud i omgivelserne. Vask også alle løse tæpper, puder og betræk i maskine ved mindst 60 grader.

Tekstiler du ikke kan vaske kan du smide i fryseren i mindst et døgn. Sørg for at ryste og banke dem godt af efterfølgende.

Ved et loppeangreb er det allervigtigste en systematisk og grundig gennemgang og rengøring af hjemmet. God kamp!!

 

Flåter

Alle der har prøvet at pille en stor flåt af sin kat ved, at det er en rigtig ulækker oplevelse.Hvis din kat har en flåt eller er blevet bidt af en flåt, vil den tit ikke have symptomer, selv om der godt kan være rødme og irritation i huden.

Ved massive flåtangreb kan katten få blodmangel. Flåterne suger blod fra katten, og det kan betyde, at katten bliver sløv og nedstemt, mister ædelysten og får blege slimhinder i mund og øjne.
Hvis flåterne bliver fjernet fra katten, opstår der som regel ikke problemer efter et flåtbid. Men hvis katten har udviklet rødme i det område, hvor flåten har siddet, bør du holde godt øje med området, idet der i nogle tilfælde kan udvikles en infektion der skal behandles med antibiotika.

Overførsel af Borrelia til katte sker kun yderst sjældent i Danmark. 

Øremider

Hos Dyrlægehuset Videbæk ser vi ofte katte med øremider. Vi finder dem ofte når de kommer til sundhedsundersøgelse, vaccination eller hvis de skal under narkose af andre årsager. Katte med øremider har ofte helt karakteristiske forandringer i ørerne, med store mængder tørt ørevoks, kraftig kløe i øret og voldsom hovedrysten når vi berører ørerne.

En øremide er en lille parasit, der lever i kattens øregang. Den er meget mobil og kan derfor også træffes andre steder på kroppen. Øremider er årsagen til mange tilfælde af øregangsbetændelse hos katte, og  findes hyppigst hos killinger og gårdkatte.

Diagnosen stilles nemt ved at kigge på en udstrygning af ørevoks i mikroskopet. Vi har også oplevet så massive angreb, at vi med det blotte øje kan se at ørevoksen ”flytter på sig”.

Øremider kan behandles. Det vigtigste ved behandlingen er, at behandlingen der sker direkte på katten skal følges op, med en grundig behandling og rengøring af omgivelserne hvor katten færdes, idet øremider er yderst smitsomt. Det kan dog ikke smitte til mennesker!

Hos Dyrlægehuset Videbæk lægger vi ofte en behandlingsplan der tager hensyn til, hvilket miljø katten lever i. Kattens ører bør renses grundigt op (ofte påkrævet i narkose, da katten er meget påvirket af voldsom kløe i ørerne), inden behandling påbegyndes, da behandlingeffekten ellers vil udeblive.

Det er vigtigt at alle dyr i husstanden bliver behandlet. 

 

 

Kontakt os

Ring på tlf. 97 17 50 40

Mail på info@dhvb.dk

Du er velkommen til at bestille tid

via TIDSBESTILLING eller kontakte

os via formularen nedenunder.

 

Kontaktoplysninger

  • Dyrlægehuset Videbæk
  • Ørnevej 1
    6920 Videbæk

  • Telefon: +45 97 17 50 40
  • Email: info@dhvb.dk
 

Følg Dyrlægehuset Videbæk på Facebook

  

Tilmeld Nyhedsbrev